Cum se instaleaza OSX pe PC
In cazul in care v-ati intrebat vreodata daca este posibil sa instalati OSX pe un PC obisnuit, aflati ca raspunsul este afirmativ. Dar pana sa trecem la instructiunile de instalare OSX pe PC sa facem o scurta introducere.
OSX (sau Mac OS pana in 2012) este sistemul de operare al celor de al Apple creat special pentru computerele lor (Mac Pro, Macbook Pro, Macbook Air, Mac Mini, iMac). Incepand cu anul 2006, Apple a optat pentru folosirea procesoarelor Intel pentru Mac-uri iar de atunci arhitectura computerelor Apple a devenit asemanatoare cu cea a PC-urilor obisnuite. Acesta este motivul principal care ne permite instalarea si rularea OSX pe PC. Realizarea acestui lucru nu e insa posibila pe orice configuratie (dat fiind numarul redus de configuratii de Mac-uri spre deosebire de numarul configuratiilor PC). Iar in cele ce urmeaza, pe langa modalitatea de instalare va voi prezenta si o configuratie mid-range PC compatibila OSX.
Asadar, pasii pentru instalarea OSX pe PC sunt :
1) Verificarea sau achizitionarea componentelor PC compatibile OSX. Pe scurt, configuratia trebuie sa fie ceva de genul : procesor Intel (nu AMD), placa de baza Gigabyte (MSI si in general placi de baza de generatie mai noua), placa video nVIDIA (sau AMD generatii mai noi) si eventual un SSD pentru timpi scurti de incarcare. O configuratie mid-range pe care o recomand este urmatoarea (click pe produs pentru oferta de pret) :
- (sau click pentru oferta de pret)
- (sau click pentru oferta de pret)
- (de preferat minim GTX 660) sau (de preferat minim R9 280x)
- (sau click pentru oferta de pret)
- si/sau
2) Obtinerea kit-ului de instalare OSX. Va recomand OSX Mavericks deoarece este GRATUIT si se poate descarca direct din Mac App Store (click aici pentru link) sau il puteti gasi pe diverse alte site-uri
3) In cazul in care nu aveti un stick USB de minim 8GB gasiti modele .
4) Gasiti un prieten care are un Mac sau un PC cu OSX instalat sau gasiti o imagine vmware cu OSX gata instalat.
5) Pe Mac-ul sau PC-ul cu OSX introduceti stick-ul USB (pasul 3) si formatati-l (GUID Partition Table (GPT) sau Master Boot Record (MBR)) folosind utilitarul Disk Utility din OSX
6) Pe Mac-ul sau PC-ul cu OSX descarcati OSX Mavericks (pasul 2) si programul myHack (click aici pentru link)
7) Rulati programul myHack (pasul 6), urmati pasii din program iar la sfarsit ar trebui sa va alegeti cu un stick USB bootabil cu OSX Mavericks bun de instalat pe PC-ul vostru.
8) Asigurati-va ca aveti o partitie de minim 40GB disponibila (formatata sau gata de formatat) pe PC-ul vostru.
9) Introduceti stick-ul USB bootabil cu OSX Mavericks (pasul 7), porniti PC-ul (asigurati-va in bios ca va boota de pe stick-ul usb) iar la ecranul de boot alegeti instalarea OSX.
10) In cazul in care PC-ul vostru are o configuratie compatibila, veti vedea ecranul de start al instalarii OSX Mavericks.
11) La ecranul in care trebuie sa selectati partitia pe care instalati OSX, inainte de a face acest pas, rulati utilitarul Disk Utility si formatati partitia care va intereseaza (GUID Partition Table (GPT) sau Master Boot Record (MBR))
11) Dupa formatare selectati partitia, urmatii pasii de instalare, selectati diverse optiuni/drivere in functie de configuratia voastra, porniti instalarea si asteptati aproximativ 15 minute.
12) Restartati PC-ul, la ecranul de boot selectati partitia pe care ati instalat OSX (nu stick-ul USB).
13) Daca totul este in regula veti vedea ecranul de start al OSX Mavericks.
In mare, cam asa se instaleaza OSX pe PC. In cazul in care aveti nelamuriri legate de componente, de procesul de instalare sau daca intampinati diverse probleme in timpul instalarii puteti lasa un comentariu la acest articol si voi raspunde in cel mai scurt timp posibil.